Recuperem l’essència del Nadal.

Als anys 50 a Taús, quan encara hi havia vida a una seixantena de cases del poble…

La nit de Nadal es vivia un dels moments més màgics de l’any que estava a punt d’acabar.

Es feia un sopar, cadascú a casa seva, amb unes menges com qualsevol altre dia de l’any: verdura, truita, rosta i alguna arengada.

En ben sopat, feien cagar el Tió que s’havia escalfat tota la tarda ben tapat amb una manta a la vora del foc. A Taús, al Tió no se li donava res per menjar. Diuen que cagava figues, panses, ametlles mandarines, toronges, molls, algun torronet i una mica de moscatell.

Després de fer cagar el Tió arribava el moment més esperat de la Nit de Nadal. Tot el poble es trobava a la placeta de l’església i feien una gran foguera, diuen que era molt més gran que la de la nit del solstici d’estiu. Petits i grans s’aplegaven a la vora del foc per escalfar-se en aquella nit gèlida, mentre els homes feien la partida al bar.

Quan no deurien aguantar més el fred o tenien els peus xops de xafar neu, se n’anaven cadascú a casa seva mentre el caliu de la foguera seguia cremant tota la nit. També diuen que hi havia qui s’enduia unes brases a casa per pode’s continuar escalfant.

El dia de Nadal al matí, anaven a missa i a la plaça encara escalfaven les brases del foc de la nit.

Per dinar diu que feien sopa amb el bullit i algun pollastre rostit amb prunes o peres i de postres algun dels regals que els havia cagat el Tió la nit anterior, aquest si que era un dinar especial, s’ajuntaven tota la família al voltant de la taula i fins i tot tornaven aquells que ja havien començat a emigrar.

No feien pessebre, no guarnien un arbre, no hi havia llums als carrers…

Aquests darrers anys, la nit de Nadal a Taús, la celebren vuit-deu-dotze persones a les dos-tres-quatre-cinc cases obertes que queden. La resta ja fa anys que van marxar!!!

Vols tornar-hi tu per recuperar l’essència del Nadal? Troba’t amb els teus en una casa que t’ofereix totes les comoditats del segle XXI però que et vol transmetre els valors dels nostres avantpassats.

Hi ha quatre apartaments separats i zones comunitàries on poder estar tots junts. Es ideal per a grups de fins a 6 parelles amb fills. (capacitat màxima 23 persones).

Nosaltres hi posem el Tió !!!

Tu hi poses la imaginació…

Segueix-nos

© 2023 · Cal Rossa · Taús · Tots els drets reservats · Termes i condicions · Cookies · Disseny web: Qucut Produccions + Marc Julià

PDR.cat 2020 PDR.cat 2022
Leader PDR.cat 2020

Implementació d’estratègies de desenvolupament local
Actuació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 cofinançada per:

Unió Europea Fons Agrícola Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya

Ajut rebut 2020: 4.034,10 € (43% FEADER – 1.734,66 € / 57% DARP – 2.299,44 €)
Títol de l’actuació: Adaptació dels espais comunitaris de Cal Rossa per àpats, celebracions, teambuilding

Ajut rebut 2022: 74.347,76 € (43% FEADER – 31.969,54 € / 57% DARP – 42.378,22 €)
Títol de l’actuació: Espai de workation ecoturístic a Cal Rossa Taús

whatsapp